Over de schnitzel

Schnitzel. Hoe is dit gerecht eigenlijk ontstaan? Wij zochten het uit:  

In 1134 had men in Noord-Italië een banket georganiseerd ter ere van de basiliek van Sint Ambrosius. Er werd toen een gerecht geserveerd, genaamd Cotoletta alla Milanese, oftewel kotelet op zijn Milaans. Dit gerecht was vergelijkbaar met de schnitzel. Het bestond uit een stuk fijn gesneden kalfsvlees, dat geplet en gepaneerd werd en vervolgens geserveerd met citroen.  

De term Wienerschnitzel is in ten minste 1862 ontstaan. Het gerucht gaat rond dat een beroemde Oostenrijkse edelman, die veel tijd in de buurt van Milaan doorgebracht heeft, het kotelet gerecht vervolgens in Oostenrijk geïntroduceerd heeft, met de naam Wienerschnitzel.  

Eet smakelijk!

Het idee om vlees mals te maken door het plat te slaan en er schnitzels van te maken, is duidelijk één van de oudste overblijfselen van de geschiedenis van de mens op culinair gebied. De Romeinen waren de eersten die deze techniek al toepasten. Er is een recept teruggevonden van een dun stukje gepaneerd en gebakken vlees in één van de kookboeken van Apicius. De Romeinse legers brachten hun culinaire vaardigheden mee naar de Germaanse landen.  

Schnitzel. Een echt authentiek gerecht dus! Wij bereiden onze schnitzels tegenwoordig niet met kalfsvlees, maar uit het beste stuk van het varken. In eigen keuken worden de schnitzels gepaneerd en gebakken. Met echt handwerk; snijden, wegen, plat slaan, paneren en bakken. Authentieker kun je het niet krijgen!